Segala post yang ada dalam blog ini seperti gambar dan video adalah bukan hak milik asal Amazing Gila walaupun tidak dinyatakan. Jika ada gambar/video/ artikal anda dan anda tidak mahu dikongsikan sila hubungi AG di FB ataupun di ruangan komen post tersebut.Harap maklum

Recent Post

Tuesday, December 21, 2010

hukum sambut perayaan krismas



sepertimana yg kita tau...beberapa hari lg perayaan krismas akan muncul..semua kaum2 yg beragama krisitan akan menyambut hari krismas ini...lebih2 lg kalau berada di negara barat..ini merupakan sambutan utama bg mereka..tidak lupa juga negara Islam sperti Malaysia..juga nampak meriah dgn sambutan krismas ni..pegilah mana2 shopping complex,hotel2,dan juga tempat2 tumpuan umum.tidak lupa juga dgn media2 seperti TV..pasti meriah skrng ni...berbalik kepada kita yg beragama Islam.ade dikalangan kita yg mengucapkan merry christmas kepada kenalan atau rakan2 serta menyanyikan lagu jingle bells..ade juga yg menukarkan ring tone hp dgn lagu2 krismas....adakah boleh kita turut merayakan hari krismas ini..???.nk tau tekan readmore



Agama Islam adalah agama yang menjaga hubungan antara umat manusia di dunia ini. Disamping menganjurkan agar menjalinkan hubungan silaturrahim antara kaum kerabat dan kaum muslimin seluruhnya juga dianjurkan dalam membina hubungan dengan orang yang beragama lain.

Dalam surah An Nisaa ayat 36 dijelaskan maksudnya: "Sembahlah Allah dan janganlah kamu mempersekutukan-Nya dengan sesuatu apapun. Dan berbuat baiklah kepada kedua ibu bapa, kaum kerabat, anak yatim, orang-orang miskin, tetangga yang dekat dan tetangga yang jauh....".

Maksud tetangga yang dekat iaitu tempat tinggalnya berdekatan ataupun tetangga yang masih ada hubungan kerabat atau nasab ataupun sama-sama beragama Islam. Sedangkan tetangga jauh maksudnya adalah tetangga yang tidak mempunyai hubungan kerabat, jauh tempatnya atau berlainan nasab mahupun agama. Jadi dengan tegas Allah menyuruh kita menghormati tetangga baik sesama muslim mahupun yang bukan muslim (kafir).






Fatwa MUI (Majlis Ulama Indonesia yang dipengerusikan oleh Bung Hamka) pada tarikh 7 Mac 1981 telah mengeluarkan fatwa HARAM umat Islam Indonesia merayakan bersama perayaan hari krismas atau natal kerana perayaan itu adalah ibadah dan bercanggah dengan akidah umat Islam.

Inilah fatwa yang jelas yang boleh kita jadikan sandaran untuk memutuskan sikap umat Islam terhadap perayaan-perayaan umat bukan Islam. Yang jelas haram menurut Prof Hamka dan Majlis Ulama Indonesia jika kita turut serta merayakan perayaan sambutan yang ada unsur ibadah dan akidah secara redha dan bertambah haramlah jika kita menyambutnya di tempat yang dianggap rumah peribadatannya.
Kedua: kedudukan hukum berubah bila melibatkan pemimpin negara; ada unsur kejiranan, teman sepejabat yang mengadakan rumah terbuka; Fitnah akan timbul jika pemimpin Islam tidak menjengok muka ke rumah terbuka kaum bukan Islam; atau si muslim yang tidak mengunjungi jirannya sempena hari perayaannya; Ini semua perlu diambil kira apabila ia masuk bab maslahat dan menolak mudharat.
Muhammad Saleh al-Munajjid, seorang ulama dan ahli majlis fatwa kerajaan Arab Saudi. Beliau berpendapat hukum mengucap tahniah kepada bukan Islam pada hari-hari kebesaran mereka seperti hari Krismas dan sebagainya adalah haram dan bertentangan asas-asas akidah Islam. Alasan beliau ialah:

Pertama: Hari perayaan agama kaum bukan Islam pada hakikatnya adalah syiar agama mereka. Umat Islam disuruh supaya tidak meniru syiar dan budaya kaum bukan Islam. Dalam sebuah hadis Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: "Barang siapa meniru syiar sesuatu kaum (bukan Islam), maka ia daripada golongan mereka" - (riwayat Abu Dawud bilangan 4031. Musnad Ahmad Ibn Hanbal, bilangan 5093).

Kedua: Dalam suatu kaedah, ulama Islam telah mengambil ketetapan iaitu merelai kekufuran adalah kufur. Ikut serta berhari raya dengan kaum bukan Islam, serta mengucap tahniah dan selamat Hari Raya kepada mereka, adalah antara tanda kerelaan hati terhadap kekufuran seseorang. Islam menolak sekeras-kerasnya sikap itu. 





Secara umumnyer:

Hari Krismas; haram menyambutnya bersama dengan orang Kristian dengan penyelewengan akidah mereka seperti menyanyikan lagu krismas dan lain2 lagi namun untuk mengunjungi jiran atau teman sepejabat yang beragama kristian adalah harus demi maslahat dakwah dan menolak mudharat fitnah kita tidak meraikan perpaduan nasional tetapi apabila kita menghadiri majlis/sambutan perayaan krismas tidak perlulah kita memakai atau mengenakan pakaian mahupun aksesori seperti topi salji dan lain2 lg kerana kita hanyalah sekadar melawat dan bukanyer menyambut perayaan mereka..cukuplah dengan pakaian yg sopan dan menutup aurat,,

nak tau lebih details...jenguk sini halaqah.net  dan  www.bicaramuslim.com

psstt : walaubagaimanapun semuanyer bergantung kpd NIAT anda,,perbetulkanlah niat anda dalam melakukan sebarang aktiviti..WALLAHUALAM....





Email Newsletter



Smiley :)
:D
:)
:[
;)
:D
:O
(6)
(A)
:'(
:|
:o)
8)
(K)
(M)

19 comments :

  1. betul2,, sesiapa yg menyerupai sesuatu kaum, maka mereka tergolong dalam kaum itu.

    tapi pelik masih ramai yg nak menyambut.. erm..


    BPM: Entri Khas Untuk Cik Ain Zulaikha

    ReplyDelete
    Replies
    1. dunia akhir zaman mcm2 jadi perkara pelik manusia muslim jdi perangai terbalik sifatnya..org bukan islam berduyun2 masuk islam rmai ..dn org islam sedia ader hilang pegangan ikut angin dunia....

      Delete
  2. oh.. baru taw x leh. dulu aku penah beli santa hat tu.. then pakai.. pastu ade stranger mana tah, p sound baeek nye kt aku dgn kwn2 aku. adeh~~
    thx 4 da info nooh

    ReplyDelete
  3. waduuhhh....kdg2 orang islam tidak berpikir dgn baek....semua nak ikut.....dari segi
    kelakuan...perbuatan....semua la....insaflah...

    ReplyDelete
  4. mcm2 peel. Krismas pn nk sambut. Orang kristian tade plak beriya nk sambut hari raya.

    ReplyDelete
  5. btul2...bkn smbt je...
    kte ucp kt kt diorg pun dosa skli..

    ReplyDelete
  6. x boleh wish ? cam ne kalau ada sedara mara yg beragama kristian ? x kan sbagai satu family kite x boleh nak wish ? sedangkan mereka ucap selamat hari raya aidilfitri pada kita ....

    ReplyDelete
  7. lime,sile rujuk kpd ustaz..sbb mende nie berkaitan dgn hukum..kalau kat sini ade yang sudah mengetahuinya takpelah boleh berkongsi..

    ReplyDelete
  8. Kalo kite x tunjuk hormat kat agama orang cmne org nak hormat agama kita?? Time kita raya diorang wish n hormat hari raya kita, n then time krismas, kita dok kelam kabut haram tu la haram ni la pasal perayaan diorang.. Cuba bayang apa perasaan org yg beragama bukan Islam? n please jgn guna perkataan kafir bleh x? kasar sangat.. bukan islam dah la.. just aku nyer pendapat.. bkn menghentam sbb aku pon Islam..

    ReplyDelete

Share It

Google+ Followers

Feedjit

Sila KLIK gambar dibawah

Join us on Facebook, just click LIKE

Powered By AMazing giLA

ping fast  my blog, website, or RSS feed for Free
PingBlog.Net | Himpunan Terbaik Artikel Blogger

Total Pageviews