Segala post yang ada dalam blog ini seperti gambar dan video adalah bukan hak milik asal Amazing Gila walaupun tidak dinyatakan. Jika ada gambar/video/ artikal anda dan anda tidak mahu dikongsikan sila hubungi AG di FB ataupun di ruangan komen post tersebut.Harap maklum

Recent Post

Tuesday, March 8, 2011

Bas terbalik: 5 cedera termasuk pemandu(terbaru)KUALA TERENGGANU: Lima orang termasuk seorang rakyat Thailand cedera apabila bas yang mereka naiki terbabas sebelum terbalik dalam parit besar sedalam dua meter di KM 38, Pagoh Jaya, Jalan Kuala Terengganu-Kota Baharu berhampiran Felda Belara hari ini.
Ketua Bahagian Ketenteraman Awam dan Trafik Daerah Kuala Terengganu ASP Che Khazahari Amat berkata kejadian pada jam 11.05 pagi itu membabitkan bas yang membawa 12 penumpang termasuk lima rakyat Thailand yang dalam perjalanan ke Setiu. 
"Sampai di satu selekoh di kawasan kejadian, bas itu dipercayai hilang kawalan kerana keadaan jalan yang licin ekoran hujan renyai-renyai. Bas itu kemudian bergesel dengan sebuah kereta Perodua Kancil dari arah bertentangan sebelum terbalik ke dalam parit besar itu," katanya ketika ditemui di pejabatnya di sini hari ini. 

Beliau berkata rakyat Thailand yang cedera dikenali sebagai Arifah Wan Muda, 20, manakala empat rakyat tempatan yang cedera dalam kemalangan itu ialah Nor Wahidah Mat Ti, 21, Mohd Lim Abdullah, 60, Mohd Zulkifli Zohor, 20, dan pemandu bas Md Amin Mohd, 40.

Kesemua mereka dibawa ke Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) oleh orang awam dan ambulans Jabatan Pertahanan Awam negeri.

Mohd Lim yang merupakan kakitangan Jabatan Kebajikan Masyarakat dimasukkan ke wad untuk rawatan lanjut akibat terkena serangan jantung dipercayai terkejut dengan kejadian itu, manakala yang lain dirawat sebagai pesakit luar. 

Che Khazahari berkata dua penumpang dan pemandu kereta Perodua Kancil itu tidak cedera. 

Sementara itu seorang penumpang rakyat Thailand yang ditemui berkata beliau 
terdengar bunyi yang kuat sebelum bas tiba-tiba terbalik menyebabkan kepalanya 
terhantuk ke dinding bas. 

"Semasa kejadian saya terlelap dan apabila sedar sahaja bas terbalik 
dan penumpang terutama wanita ada yang menjerit dan menangis ketakutan. 

"Kami terpaksa memanjat tingkap untuk keluar dan penumpang yang tidak cedera 
saling membantu mengeluarkan penumpang lain yang cedera sebelum bantuan tiba 15 
minit kemudian," katanya. - Bernama

Email NewsletterSmiley :)
:D
:)
:[
;)
:D
:O
(6)
(A)
:'(
:|
:o)
8)
(K)
(M)

No comments :

Post a Comment

Google+ Followers

Feedjit

Sila KLIK gambar dibawah

Join us on Facebook, just click LIKE

Powered By AMazing giLA

ping fast  my blog, website, or RSS feed for Free
PingBlog.Net | Himpunan Terbaik Artikel Blogger

Total Pageviews