Segala post yang ada dalam blog ini seperti gambar dan video adalah bukan hak milik asal Amazing Gila walaupun tidak dinyatakan. Jika ada gambar/video/ artikal anda dan anda tidak mahu dikongsikan sila hubungi AG di FB ataupun di ruangan komen post tersebut.Harap maklum

Recent Post

Monday, March 14, 2011

loji nuklear jepun meletup dan bahaya hujan di Malaysia..???



pagi td telah berlakunya letupan loji nuklear di Jepun akibat daripada mesin penyejukan nuklear yg rosak kerana gempa bumi yg berlaku di  jepun..dan sekarang tgh heboh di FB dan website mengatakan hujan asid akan berlaku di beberapa negara asia termasuklah malaysia dan hujan itu amat bahaya jika terkena badan kita.adakah benar cerita itu...jum baca selanjutnya dan lihat video letupan itu..tekan readmore
tekan READMORE utk lihat video dan baca seterusnya
 mmg benar berlakunya letupan loji nuklear di jepun tp hanyalah letupan hidrogen dan semuanya terkawal tidak seperti yg dihebohkan oleh sesetengah website dan FB..dan ade juga sedutan dr FB "I personally don't like to spread this type of panic msgs but sometimes no harm to b extra careful n protect our loved ones..A nuclear power plant in Fukumi, Japan exploded at 4:30 AM today. If it rains tomorrow or later, don't go outside. If you are outside, be sure that you have rain protectors. It's acid rain. Don't let it touch you. You may burn your skin, lose your hair or have cancer."
jelas sekali berita ini tidak benar..tiada wilayah FUKUMI di jepun,yg ade hanyalah FUKUSHIMA..berita luar negara TV3 yg aku dgr pkul 8 td pula sah mengatakan khabar angin ini tidak benar..tiada hujan asid..

dan timbul pula berita kebocoran asid nuklear telah melarat ke laut akibat loji itu pecah kerana meletup..dan gmbar rajah  di bawah boleh menerangkan situasi sebenar
klu tgk dlm gmbor tu, reaktor ade 2 teras lapisan la..satu lapisan luar (kelabu), satu lagi lapisan dalam (pink)
bahan nuklear yg bahaya tu ade dlm lapisan dalam yg ade air (biru) tu.. 
letupan yg jd sebelum ini dan arini ni (pagi tadi) adalah letupan hidrogen.. 
means hidrogen terhasil dgn byknye dan die terkumpul kat area2 lapisan kelabu tu..bile dah byk, tekanan makin tinggi lalu meletup!!!

maka yg meletup tu bkn keseluruhan reaktor tu, tp bhgian lapisan kelabu tu..
dan klu ikot yg die ckp, bhgian pink tu xtjejas sbb die dbina dgn ketebalan yg tggi utk tahan tekanan yg tggi dibhgian dalamnya..

cumenya, yg drisaukn, bhgian dlm tu perlu disejukkan..
sbbnye, lpas je gempa bumi terjd, reaktor akan automatic brenti, dan mesin utk sejukkan bhgian dlm lapisan pink tu akan bjalan..

tp malangnye aritu jd gempa dan tsunami dan mesin utk sjukkan tu rosak.. xdpt jalan..
dorg rsau kalau xdpt sjukkan, bhgian dlm akan tlalu pnas, dan kmungkinan utk mletup tu ade (akibat tekanan tinggi)

tp stkat skrang, proses utk sjukkan bhgian dlm msih bjalan, dan terkawal.. sumber sini

wallahualam..
inilah video letupan tersebut
video
psstt : hentikanlah penyebaran berita yg anda sendiri tidak tahu kebenaranya kerana berita tidak benar ini hanya merisaukan ibubapa yg anaknya berada di Jepun dan juga saudara mara yg berada di Jepun.

Email Newsletter



Smiley :)
:D
:)
:[
;)
:D
:O
(6)
(A)
:'(
:|
:o)
8)
(K)
(M)

10 comments :

  1. rumors... bese lah.. tp cuak gak td.. huhu

    ReplyDelete
  2. huhuhuhu...same la..risau gak td coz kat sini hujan x brenti..huhuhu..tp lepas selidik punyer selidik...gosip liar jer..hahahhaha

    ReplyDelete
  3. ada terbaca dkt twitter and Fb.. tp itu la.. just read.. n dun know how to react

    ReplyDelete
  4. ow...thanks..risau jugak wp duduk malaysia..hehe

    ReplyDelete
  5. hope sume dlm keadaan terkawal :)

    p/s;manusia hanya mampu merancang tuhan yg tentukan

    ReplyDelete
  6. thanks...
    bru tahu hal sbenar..mohon share ye..

    ReplyDelete
  7. thanx 4 da info=)

    ReplyDelete

There was an error in this gadget

Google+ Followers

Feedjit

Sila KLIK gambar dibawah

Join us on Facebook, just click LIKE

Powered By AMazing giLA

ping fast  my blog, website, or RSS feed for Free
PingBlog.Net | Himpunan Terbaik Artikel Blogger

Total Pageviews