Segala post yang ada dalam blog ini seperti gambar dan video adalah bukan hak milik asal Amazing Gila walaupun tidak dinyatakan. Jika ada gambar/video/ artikal anda dan anda tidak mahu dikongsikan sila hubungi AG di FB ataupun di ruangan komen post tersebut.Harap maklum

Recent Post

Wednesday, April 6, 2011

rakyat malaysia diculikABIDJAN, Ivory Coast 5 April – Seorang rakyat Malaysia, dua warga Perancis dan seorang rakyat Benin diculik sekumpulan lelaki bersenjata dari Hotel Novotel, di sini semalam, kata satu sumber diplomatik.
Hotel itu terletak di kawasan dikuasai penyokong bekas presiden yang enggan melepaskan kuasa, Laurent Gbagbo.
Turut diculik ialah pengarah hotel tersebut dan pengerusi lembaga pengarah kumpulan agroindustri Sifca, Yves Lambelin.

Insiden itu berlaku di tengah-tengah kekacauan politik di negara di pantai barat Afrika ini.
Dentuman senjata berat menggegarkan pusat ekonomi Ivory Coast ini hari ini, apabila pasukan bersenjata yang setia kepada Presiden yang diiktiraf masyarakat antarabangsa, Alassane Ouattara bertempur dengan penyokong Gbagbo.
Bunyi tembakan juga kedengaran di daerah Plateau di bandar raya ini dan sebuah helikopter berlegar di perkarangan istana Presiden yang dikuasai penyokong Gbagbo yang enggan menyerah kalah.
Penduduk melaporkan pertempuran sengit di bahagian lain ibu kota ini, terutama sekitar daerah Cocody di mana pertempuran untuk menguasai kem pasukan keselamatan masih berlaku.
“Pejuang pro-Quattara cuba memasuki kem yang dikuasai penyokong setia Gbagbo,” kata seorang penduduk tempatan.
Pertempuran itu berlarutan pada hari kedua kempen serangan yang dilancarkan oleh pasukan bersenjata Ouattara untuk menawan kubu-kubu kuat Gbagbo di Abidjan dalam operasi yang digambarkan sebagai serangan ‘terakhir’.
Gbagbo terus menolak desakan supaya beliau berundur setelah tewas dalam pilihan raya Presiden pada November lepas.
Tentera Ouattara melancarkan gerakan bergerak dari utara untuk menawan hampir seluruh negara ini pada minggu lalu. –
Sementara itu, pasukan pengaman Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) dan pasukan tentera Perancis melancarkan serangan menggunakan helikopter ke atas gudang senjata Gbagbo, semalam.
Serangan antarabangsa itu, turut dilancarkan ke atas Istana Presiden dan tiga kawasan strategik ketenteraan, sebahagian usaha masyarakat antarabangsa untuk menamatkan segera konflik empat bulan di negara ini dan menggulingkan Gbagbo, kata Menteri Pertahanan Perancis, Gerard Longuet dalam satu sidang media hari ini.
Beliau turut yakin konflik itu akan tamat dalam beberapa jam lagi.
Sementara itu, Perdana Menteri Perancis, Francois Fillon memberitahu Parlimen, Gbagbo kini hampir menyerah diri dan dua jeneralnya sedang merundingkan bagi beliau berundur. - AFP/AP

Email NewsletterSmiley :)
:D
:)
:[
;)
:D
:O
(6)
(A)
:'(
:|
:o)
8)
(K)
(M)

No comments :

Post a Comment

Google+ Followers

Feedjit

Sila KLIK gambar dibawah

Join us on Facebook, just click LIKE

Powered By AMazing giLA

ping fast  my blog, website, or RSS feed for Free
PingBlog.Net | Himpunan Terbaik Artikel Blogger

Total Pageviews